Α2 ΤΑΞΗ 2022-2023, Δασκάλα:Κατερίνα Στάμου
Ένα μπουκέτο λουλούδια
Τελευταία μέρα στην τάξη μας και λίγο πριν χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι της χρονιάς, δημιουργήσαμε όλοι μαζί ένα κολλάζ, για να μας θυμίζει ότι ενωμένοι σαν ένα μπουκέτο λουλούδια, θα πορευτούμε στις επόμενες τάξεις του δημοτικού σχολείου.
.jpg)
PAUL KLEE - "High spirits"
Με αφορμή τον πίνακα του γνωστού ζωγράφου Paul Klee, "High spirits", αλλά και άλλα έργα του, δημιουργήσαμε μια έκθεση ζωγραφικής στην τάξη μας, με έργα των παιδιών. Αρχικά, μιλήσαμε για τον Κλέε, τη ζωή και το έργο του.
Ο Κλέε άρχισε να ζωγραφίζει και να παίζει μουσική από νεαρή ηλικία και να δείχνει πως είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος και στα δύο. Δεν έπαψε ποτέ να ενσωματώνει τα διδάγματα που είχε πάρει από τη μουσική στη ζωγραφική του. Υπήρξε μοναδικός ως προς τη ζωγραφική του, χρησιμοποιώντας χρώματα έντονα και γραμμικά και «απεριποίητα» σχήματα που ήταν, όμως, τόσο συνεπή και ισορροπημένα. Ζωγράφιζε τα έργα του με κέφι και χαρά – απλώς άρχιζε να σχεδιάζει και οι γραμμές γίνονταν σχήματα. “Μια γραμμή” έλεγε “είναι απλώς μια κουκκίδα που βγήκε για περίπατο” (“A line is a dot that went for a walk”).
Στη συνέχεια, είδαν διάφορα έργα του Κλέε από τα οποία τα παιδιά εμπνεύστηκαν δικά τους έργα. Τέλος, φτιάξανε αντίγραφα του πρωτότυπου έργου. Πάντα με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της δασκάλας τους των εικαστικών, της κυρίας Κάτιας.

"Μάντεψε το ζώο!"
Για να παίξουμε το παιχνίδι, χωριστήκαμε σε πέντε ομάδες. Κάθε ομάδα πήρε τυχαία την εικόνα ενός ζώου, χωρίς να τη δουν οι υπόλοιπες ομάδες. Οι ομάδες ξεκινούν να γράφουν ένα κειμενάκι με την περιγραφή του ζώου που πήραν, χωρίς να αποκαλύπτουν ποιο ζώο είναι. Τους βοηθούν οι ερωτήσεις: Πώς είναι το ζώο σας; Μεγάλο ή μικρό; Πόσα πόδια έχει; Τι ουρά; Τι χρώμα; Έχει κάποιο άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό; Τι τρώει; Πού μένει; Τι συνηθίζει να κάνει; Στο τέλος κάθε ομάδα διαβάζει δυνατά την περιγραφή της. Στόχος είναι οι άλλες ομάδες να μαντέψουν σωστά τι ζώο κρυβόταν στην εικόνα. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά εξασκούνται στη γραπτή περιγραφή ζώου, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να δουλεύουν ομαδοσυνεργατικά.



"Γιορτή της μητέρας"
Ποιο πρόσωπο είναι το πιο αγαπητό και μοναδικό τόσο για τα παιδιά, όσο και για όλους μας, από τη μητέρα; Για να τιμήσουμε την αγάπη και τη φροντίδα που μας προσφέρει ανιδιοτελώς και για πάντα, φτιάξαμε μικρά δωράκια, για να τα προσφέρουν οι μικροί μαθητές του Α2 τη δεύτερη Κυριακή του Μάη στις μητέρες τους. Χρωματιστά μπουκετάκια και καρτούλες φτιαγμένες με πολλή αγάπη αποτέλεσαν τα δωράκια μας. Χρόνια πολλά, μαμά!



"Το καράβι μου"
Με τίτλο "Το καράβι μου", τα παιδιά άφησαν την φαντασία τους ελεύθερη και έγραψαν τις σκέψεις τους για το καράβι που θα ήθελαν να έχουν. Άλλος ένα κρουαζιερόπλοιο για ξεκούραση και βουτιές στην πισίνα, άλλος ένα υπερωκεάνιο με πολλά φινιστρίνια και φουγάρα, άλλος επιβατικό, άλλος σκάφος. Καράβια με ένα ή πολλά χρώματα, σημαίες και ευφάνταστα ονόματα. Οι μικροί "καραβοκύρηδες" εξέφρασαν γραπτώς τις ιδέες τους και στη συνέχεια εμπλούτισαν τα έργα τους και με ζωγραφική. Μπράβο για τις πρώτες εκθεσούλες των παιδιών!


Το αίνιγμα της Σφίγγας
Στα πλαίσια του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής, τα παιδιά μέσα από συζήτηση και δραματοποιήσεις προσέγγισαν την ιστορία της Σφίγγας, σύμφωνα με την οποία ο Οιδίποδας έλυσε το αίνιγμα της Σφίγγας, το οποίο αναφερόταν στην εξέλιξη του ανθρώπινου όντος με το πέρασμα του χρόνου. Στη συνέχεια απέδωσαν την ιστορία με υπέροχες ζωγραφιές που εκθέσαμε στην τάξη μας.

Ελευθερία ή θάνατος
Συζητήσαμε για την 25η Μαρτίου, που αποτελεί διπλή γιορτή για το έθνος μας, ακούσαμε τραγούδια για την ανδρειοσύνη των Ελλήνων και φτιάξαμε κάρτες με το σύνθημα της επανάστασης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ".
.png)
Παίζω και μαθαίνω
Δύο καρτέλες, τέσσερις ομάδες και πολλές λέξεις. Πότε είναι ευ=εβ και πότε ευ=εφ? Τα παιδιά εξασκήθηκαν στη χρήση του ευ κερδίζοντας πόντους και φέρνοντας τη νίκη στην ομάδα τους.
.png)
.png)
Ευ όπως "Ευχή"
Μάθαμε το Ευ, ευ και καλωσορίσαμε την άνοιξη γράφοντας ο καθένας από μια ευχή, ελπίζοντας να πραγματοποιηθεί. Τις κρύψαμε πίσω από λουλούδια και πεταλούδες, ώστε κανείς να μην μάθει τις μυστικές μας ευχές, και τις στολίσαμε στην τάξη μας.
.png)
.png)
Η κυρά Σαρακοστή
"Την Κυρά Σαρακοστή
που είναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν
με αλεύρι και νερό
Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό
Και μετρούσαν τις ημέρες με τα πόδια της τα εφτά
κόβαν ένα τη βδομάδα, μέχρι να 'ρθει η Πασχαλιά!!!!!!"
Άλλο ένα έθιμο σχετικό με το Πάσχα και τη νηστεία. Μιλήσαμε για την κυρά Σαρακοστή και στη συνέχεια φτιάξαμε τις δικές μας χάρτινες κυράδες, για να διακοσμήσουμε την τάξη μας και να μετράμε αντίστροφα τις εβδομάδες για το Πάσχα. Κάθε Δευτέρα τα παιδιά κόβουν κι από ένα ποδαράκι.
.png)
.png)
Σε αποκριάτικους ρυθμούς
Με χρώματα, πούπουλα, πούλιες, γκοφρέ, κορδέλες, χαρτόνια, ξυλάκια και πολύ κέφι, οι μικροί μας μαθητές έφτιαξαν αποκριάτικες δημιουργίες, λαμπερές μάσκες και πολύχρωμους χαρταετούς, μαθαίνοντας παράλληλα για τα έθιμα και τις παραδόσεις μας.
.png)
.png)
Κάνε ανακύκλωση! Σώσε τη Γη!
Ολοκληρώνοντας τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων με θέμα το περιβάλλον και την ανακύκλωση, τα παιδιά θέλησαν να γνωστοποιήσουν στην κοινότητα όλα αυτά που έμαθαν, ώστε όλοι να προσπαθήσουμε για τη σωτηρία του πλανήτη μας. Με χαρτόνια και εικόνες που βρήκαν και έκοψαν από διαφημιστικά φυλλάδια, δημιούργησαν αυτήν την ενημερωτική αφίσα με τις συσκευασίες και τα προϊόντα που μπορούμε να ανακυκλώσουμε ή να κομποστοποιησουμε.
.png)
Μαθαίνουμε την Αλφαβήτα
Η Χρυσάνθη συγυρίζοντας το δωμάτιο της λίγο πριν το Σαββατοκύριακο σκόρπισε κατά λάθος όλα τα γράμματα της Αλφαβήτας στο πάτωμα. Βοηθήσαμε τη Χρυσάνθη να τακτοποιήσει την Αλφαβήτα στο ράφι του δωματίου της. Κεφαλαία και πεζά σκόρπια γράμματα μπήκαν στη σειρά από τα παιδιά, τα οποία εξασκήθηκαν στην εκμάθηση της Αλφαβήτας.
Προστατεύω το περιβάλλον ανακυκλώνοντας
Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε περιήγηση στους χώρους τους σχολείου με σκοπό οι μαθητές να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα σε σχέση με τα απορρίμματα, να εξετάσουν κατά πόσο το περιβάλλον γύρω από το σχολείο είναι φροντισμένο επαρκώς και να καταγράψουν καλές πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων που θα εντοπίσουν. Παράλληλα, έγινε συζήτηση για την ανακύκλωση, τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν και τοποθετήθηκαν καλάθια ανακύκλωσης και εντός της τάξης. Όλοι ενθουσιάστηκαν και ξεκίνησαν να ανακυκλώνουν από την πρώτη κιόλας στιγμή!


Τρεις Ιεράρχες
Συζητήσαμε για τους τρεις Πατέρες των γραμμάτων και προστάτες των μαθητών, των φοιτητών και των εκπαιδευτικών. Αναφερθήκαμε στο σπουδαίο έργο τους και φτιάξαμε σελιδοδείκτες για τα βιβλία μας, ώστε να μας θυμίζουν ότι είναι πλάι μας και στις δικές μας προσπάθειες.

Τα παιδιά υπολογίζουν τα αθροίσματα που έχουν επιλέξει τυχαία και τα τοποθετούν στο σωστό αποτέλεσμα. Μέσα από το παιχνίδι διασκεδάζουν, ενώ ταυτόχρονα εξασκούνται στην πρόσθεση και παγιώνονται σταδιακά στη μνήμη τους τα ζευγάρια των αριθμών που έχουν διδαχθεί.

Τα παιδιά δημιούργησαν όμορφες κάρτες με χριστουγεννιάτικες μπάλες, που στόλισαν την πόρτα της τάξης μας.

Για κάθε νέο γράμμα που μαθαίνουμε, τα παιδιά δημιουργούν το βιβλίο του γράμματος. Αφού βρουν πολλές λέξεις που αρχίζουν από το νέο γράμμα, καθένας διαλέγει από μία, τη γράφει και τη ζωγραφίζει. Σήμερα φτιάξαμε το βιβλίο του Ο. Μέσω αυτής της δραστηριότητας τα παιδιά εξασκούνται στη χρήση του γράμματος, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και γίνονται δημιουργικά για την παραγωγή ενός όμορφου και ευφάνταστου τελικού αποτελέσματος.


Μαθαίνουμε παίζοντας!
Παίζουμε με τις καινούριες συλλαβές και τα γράμματα που μαθαίνουμε και φτιάχνουμε όλο και μεγαλύτερες λέξεις. Τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα απλούστερα γλωσσικά στοιχεία και με αυτά να παράγουν πολυπλοκότερα.

"Τάκης ο Ρομποτάκης"
Στα πλαίσια της πρώτης θεματικής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θέμα τη διατροφή και τίτλο "Τρέφομαι σωστά, ζω καλύτερα", συζητήσαμε τη σημασία της σωστής διατροφής για το σώμα μας και τη λειτουργία του, καθώς και τη σημασία της ενέργειας που μας δίνει το φαγητό για την καθημερινότητά μας. Στη συνέχεια, παίξαμε το μουσικοκινητικό παιχνίδι "Τάκης ο Ρομποτάκης". Τα παιδιά σε ρόλους ρομπότ άκουγαν τους ήχους του ταμπουρίνο και αυτοσχεδίαζαν αναλόγως. Άλλοτε είχαν ενέργεια, γιατί είχαν πάρει το "καύσιμο" τους (φαγητό) και άλλοτε δεν είχαν καθόλου ενέργεια και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν.
Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής
Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, συζητήσαμε για την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και για την ισορροπία που μας προσφέρει στα καθημερινά μας γεύματα. Αρχικά, παίξαμε διαδικτυακά, τοποθετώντας τα τρόφιμα στην πυραμίδα και στη συνέχεια φτιάξαμε τη δική μας πυραμίδα για την τάξη μας.






Α1 ΤΑΞΗ 9ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Εργασίες για την 25η Μαρτίου 2021